Blog

Βίδες με Απάκι – Σκουτέλι – του τόπου μας οι γεύσεις!

Μαύρες Βιολογικές Φακές από το "Σκουτέλι" Δείτε τα ζυμαρικά μας Δείτε τα κρεατοσκεύασματα μας

Η αγροδιατροφική παράδοση του Χαρουπιού στην Κρήτη

Η αγροδιατροφική παράδοση του Χαρουπιού στην Κρήτη Το χαρούπι είναι υπερτροφή με μεγάλη διάρκεια ζωής Το χαρούπι είναι υπερτροφή με μεγάλη διάρκεια ζωής και αξιόλογα προϊόντα, όπως το χαρουπό́μελο, το χαρουπά́λευρο και η χαρουμπία. Γνωστό ως «η σοκολάτα των φτωχών», έσωσε τον πληθυσμό της Κρήτης από τον λιμό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και συνιστά εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Η χαρουπιά από την αρχαιότητα ήδη καλλιεργείται στη Μεσόγειο, συνήθως σε περιοχές με ήπιο και ξηρό κλίμα...

Τσικουδιά

Τσικουδιά Όλον τον Νοέμβρη η Κρήτη απ' άκρη σ' άκρη γύρω από ένα καζάνι μαζεύεται. Όχι για να αποστάξει τα στράφυλά της μόνο, αλλά για να βγάλει και το απόσταγμα της ψυχής της. Να επιστρέψει στις συνήθειες των προγόνων της. Να πιεί ρακή, να ψήσει οφτές πατάτες, να πει ιστορίες και να "αντιγυρίσει" μαντινάδες: Χαρώ την, την παρέα μας να 'τανε κι' άλλη τόση κρασί, ρακή και τσικουδιά μέχρι να ξημερώσει… Κρασί, ρετσίνα και ρακή, χούμελι, πετιμέζι μόνο στην Κρήτη θα το βρεις σε Κρητικό τραπέζι… Στην Κρήτη η Ρακή ή...

Οι θαυματουργές τροφές της κρητικής κουζίνας

Οι θαυματουργές τροφές της κρητικής κουζίνας Από: Αμαλία Γιωτοπούλου - Διατροφολόγος | 29.06.2016 | Υγεία & Διατροφή Η Ελλάδα μας, γενέτειρα της Μεσογειακής διατροφής και μέσα στα αντίξοα και μέσα στα καλά μας θυμίζει πάντα πώς έζησαν οι παλιότεροι. Τι έτρωγαν, τι επιλογές είχαν, πώς έφταναν τα εκατό χωρίς γιατρό. Άραγε μπορούμε να τους μιμηθούμε σήμερα αν ανακαλύψουμε τα προϊόντα που καθημερινά κατανάλωναν ή ξεχάστηκαν κι αυτά με την επέλαση του Δυτικού τύπου διατροφής; Κρητική διατροφή Ευτυχώς, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι...

Η κρητική διατροφή στις τέσσερις εποχές του χρόνου

Η κρητική διατροφή στις τέσσερις εποχές του χρόνου Τα έθιμα και οι αγροτικές ασχολίες Φθινόπωρο – Χειμώνας Οι κάτοικοι της Κρήτης γνωρίζουν ότι μέχρι τα μέσα του 20ού αι., τα προϊόντα που παράγονταν και παράγονται ακόμη στο νησί, χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά για την διατροφή τους. Αυτό δε σημαίνει ότι οι Κρητικοί έκαναν μια φτωχή δίαιτα, γιατί η ύπαιθρος πρόσφερε όλο το χρόνο μεγάλη ποικιλία χορταρικών, λαχανικών, φρούτων, σιτηρών κ.ά.. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έχουν στη διάθεσή τους κάθε εποχή του χρόνου οι...