Οι θαυματουργές τροφές της κρητικής κουζίνας
Οι θαυματουργές τροφές της κρητικής κουζίνας
Από: Αμαλία Γιωτοπούλου – Διατροφολόγος | 29.06.2016 | Υγεία & Διατροφή
Η Ελλάδα μας, γενέτειρα της Μεσογειακής διατροφής και μέσα στα αντίξοα και μέσα στα καλά μας θυμίζει πάντα πώς έζησαν οι παλιότεροι. Τι έτρωγαν, τι επιλογές είχαν, πώς έφταναν τα εκατό χωρίς γιατρό. Άραγε μπορούμε να τους μιμηθούμε σήμερα αν ανακαλύψουμε τα προϊόντα που καθημερινά κατανάλωναν ή ξεχάστηκαν κι αυτά με την επέλαση του Δυτικού τύπου διατροφής;
Κρητική διατροφή
Ευτυχώς, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι θετική. Όλη η Ελλάδα κρατάει ακόμα ζωντανές τις προτάσεις που εξασφαλίζουν και διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων της. Σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα, σε κάθε χωριό μπορούμε να ανακαλύψουμε τα τρόφιμα εκείνα με τα μεγάλα μυστικά τους. Εμείς βάζουμε ως βάση την Κρήτη και ανακαλύπτουμε τις υπερτροφές που μας κάνουν καλό.
Ας δούμε μερικές από αυτές τις τροφές με τη μέγιστη διατροφική αξία:
Λάδι
Παξιμάδι
* Ξινομυζήθρα. Περιέχει αλάτι και περίπου 45% λιπαρά, δεν διαφέρει πολύ από την θρεπτική αξία της φέτας όμως περιέχει λιγότερο αλάτι και το χαρακτηριστικό που τη διακρίνει, όπως και τα περισσότερα τυριά της Κρήτης, είναι ότι προέρχεται από γάλα ζώων που βόσκουν ελεύθερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νησιού.
*
* Μακαρούνες σκιουφιχτές. Ζυμαρικό από σιμιγδάλι και νερό με χαρακτηριστικό σχήμα που συνοδεύεται με διάφορες τοπικές λιχουδιές για να συνθέσει πιάτα που κάθε γνωστός σεφ θα ζήλευε. Πλούσιες σε βιταμίνες Β που ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Τραχανάς

* Χόνδρος. Χονδροαλεσμένο σιτάρι που το χρησιμοποιούσαν σαν πρωινό ή βραδινό γεύμα, ιδιαίτερα δυναμωτικό και θρεπτικό. Περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει διπλάσια περιεκτικότητα καλίου σε σχέση με τα απλά ζυμαρικά και φαίνεται ότι επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό τη γλυκόζη στο αίμα, καθιστώντας το προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Συχνά το χρησιμοποιούν μέσα σε σαλάτα ή σε γεμιστά ή σε πιλάφι.
* Σταμναγκάθι. Το άγριο χόρτο της Κρήτης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους. Το όνομά του οφείλεται στη λέξη στάμνα, καθώς το χρησιμοποιούσαν για να καλύπτουν τις στάμνες με το νερό για να μην γεμίζουν μικρά έντομα. Θεωρείται ότι εκτός των άλλων έχει και αντισηπτικές και αντιρευματικές ιδιότητες.
Δίκταμο
* Σταφίδα, μούστος, μέλι. Αποτελούν τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες της Κρήτης, με υψηλή βιολογική αξία λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Περιέχονται σε πληθώρα γλυκών και παραδοσιακών πιάτων προσθέτοντας τους μια ιδιαίτερη γεύση.
Ρακί
* Σαλιγκάρια. Εκλεκτό έδεσμα της Κρήτης που πλέον έχει κατακτήσει τις γκουρμέ κουζίνες της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε λιπαρά. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα. Ιδανικά για όσους δεν τρώνε ψάρι ή άλλη μορφής ζωική πρωτεΐνη.