Τσικουδιά

Back to Blog

Τσικουδιά

Τσικουδιά

Όλον τον Νοέμβρη η Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη γύρω από ένα καζάνι μαζεύεται.

Όχι για να αποστάξει τα στράφυλά της μόνο, αλλά για να βγάλει και το απόσταγμα της ψυχής της.

Να επιστρέψει στις συνήθειες των προγόνων της. Να πιεί ρακή, να ψήσει οφτές πατάτες, να πει ιστορίες και να “αντιγυρίσει” μαντινάδες:

Χαρώ την, την παρέα μας
να ‘τανε κι’ άλλη τόση
κρασί, ρακή και τσικουδιά
μέχρι να ξημερώσει…

Κρασί, ρετσίνα και ρακή,
χούμελι, πετιμέζι
μόνο στην Κρήτη θα το βρεις
σε Κρητικό τραπέζι…

Στην Κρήτη η Ρακή ή αλλιώς Τσικουδιά είναι στην ουσία ένα εργαλείο “κοινωνικής επικοινωνίας”. Περιέχει τουλάχιστον 37% αλκοόλ, γεγονός που την κατατάσσει στην κατηγορία των πλέον δυνατών αλκοολούχων ποτών.

Κάθε φθινόπωρο μετά τη σοδειά του σταφυλιού ποικίλοι εορτασμοί κρασιού ξεκινούν σε όλη την Ελλάδα. Τέτοιες μέρες μετά τον τρύγο και τα πατήματα για τον μούστο και το φρέσκο κρασί, σειρά έχει η παρασκευή της τσικουδιάς…

Η λέξη Τσικουδιά προέρχεται από τα τσίκουδα, δηλαδή τα υπολείμματα της μουστοποίησης των σταφυλιών -τσάμπουρα, φλούδες και κουκούτσια. Στην Κρήτη ονομάζεται Τσικουδιά ή Ρακή επειδή είναι απόσταγμα που παράγεται από στέμφυλα ή κρητικά στράφυλα από ρώγες ή αρχαία ελληνικά ραξ ή ιωνικά ρωξ – ρώγες σταφυλιών, από το ραξ > ρακή και λατινικά racemus (ιταλικά racimolo ) = o βότρυς σταφυλής, το τσαμπί, Racemite Bacchus = ο βοτρυοφόρος Βάκχος ο Διόνυσος.

Η κρητική τσικουδιά ή ρακή (με η, η ρακή) είναι διαφορετικό ποτό από το τούρκικο Ρακί (με ι, το ρακί), αφού αυτό είναι όπως το ούζο, δηλ. έχει γλυκάνισο και διπλή απόσταξη, ενώ η τσικουδιά όχι. Ξεχωρίζει δε από όλα τα άλλα Τσίπουρα που παράγονται στη χώρα μας, διότι αποτελεί απόσταγμα μόνον από τα τσίκουδα, χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου αρωματικού φυτού.

Δεν υπάρχει νοικοκυριό στην Κρήτη, χωρίς ένα μπουκάλι ρακή ή τσικουδιά άμεσα διαθέσιμο κάθε στιγμή…

Αν σας άρεσε το βίντεο μοιραστείτε το..

Back to Blog